Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenieOver schizofrenie

Schizofrenie is een ingewikkelde psychiatrische aandoening, waarbij het denken, het gevoelsleven en het gedrag van een patiënt ernstig verstoord kunnen zijn. Mensen met schizofrenie maken minstens 1 psychose door, maar vaak zijn het er meerdere. Tijdens een psychose is het contact tussen de buitenwereld (realiteit) en de binnenwereld (gedachten en belevingen) verstoord. Psychoses kunnen zich manifesteren in verschijnselen zoals hallucinaties, angst, verwardheid en wanen. Zo kan iemand met schizofrenie stemmen horen of denken dat hij of zij wordt achtervolgd.

Daarnaast kunnen patiënten zich emotioneel vervlakt voelen en problemen hebben met denken en concentratie. Patiënten met schizofrenie kunnen mede hierdoor heel anders reageren op bepaalde situaties dan verwacht wordt: soms onbewogen, andere keren heel heftig.

De aandoening heeft een grote impact, niet alleen op de patiënt zelf, maar ook op de omgeving. Zo kan het voor een patiënt moeilijk zijn om relaties aan te gaan en vriendschappen te sluiten of te onderhouden. Ook kunnen er problemen op het werk ontstaan.

Ongeveer 0,8% van de mensen in Nederland lijdt aan schizofrenie. Dat komt neer op ongeveer 120.000 mensen. Het is dan ook geen zeldzame ziekte. De ziekte is niet gebonden aan cultuur, ras of milieu en komt over de hele wereld voor.

Wilt u meer lezen over de aandoening zelf dan verwijzen wij u door naar de volgende site:Anoiksis is een vereniging voor mensen met schizofrenie of chronische psychose en betekent ‘open geest’ Die naam is door de oprichter van de vereniging, Maarten Vermeulen, bedacht als alternatief voor de term ‘schizofrenie’.
Met open geest wordt bedoeld dat je openstaat voor allerlei prikkels van buitenaf die tegelijkertijd op je afkomen. Normaal gesproken filter je een heleboel prikkels weg die niet ter zake doen. Wanneer je een (bijna) psychose hebt filter je nagenoeg niets weg en komt alles ongefilterd bij je binnen; Je hoort en ziet veel meer dan andere personen en je denkt dat het allemaal op jou betrekking heeft.

www.anoiksis.nlShare on Facebook Share on TwitterOp deze website gaan wij niet in op het ontstaan en de diagnose van schizofrenie.

Wat kunt u wel op onze site vinden?
Veel informatie en handige tips om het leven van alledag een stukje makkelijker voor u te maken.

Denk hierbij aan informatie, adviezen en tips over zaken als opleiding, werk, hobby's en gezond leven....