Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Drugs & psychose

We vroegen aan psychiater Edwin Oudemans hoe het met de verdovende middelen gesteld is. Hij heeft zes jaar als verslavingsarts bij de Jellinek in Amsterdam gewerkt. Momenteel werkt hij als interim-psychiater bij de GGD in Amsterdam, waar hij regelmatig met verslaafden in aanraking komt.


‘Bewustzijnsbeïnvloedende middelen zijn van alle tijden. Het zoeken naar een roes is een diepgewortelde, menselijke neiging die we door alle culturen en tijden heen kunnen observeren. Veel drugs zijn ook bekende geneesmiddelen. Cocaïne is van oorsprong een verdovingsmiddel, afgeleiden van heroïne zijn pijnbestrijders en cannabis is van oorsprong een pijnbestrijder en ontspanner. Recentelijk is veel onderzoek gedaan naar de verschillende eigenschappen van cannabis; vandaar dat ze nu ook breder toegepast worden in de pijnbestrijding. Opmerkelijk is dat de middelen op zich relatief onschadelijk zijn. Wat ze onder andere zo –potentieel- schadelijk maakt is de manier van toediening, zoals roken, basen of spuiten. Allerlei typen drugs worden echter ook gebruikt door mensen die op welke manier dan ook zoeken naar een manier om zich anders of prettiger te voelen. Nadelige effecten zoals gezondheidsproblemen, verslaving en het veroorzaken van bijvoorbeeld psychoses, wegen daarbij nauwelijks op tegen de voordelen die de gebruikers ervaren.


Het gebruik van alcohol en andere drugs is vaak hardnekkig. Daar lijkt geen campagne tegenop gewassen. Het bekendste voorbeeld daarvan is de drooglegging in Amerika. Je kunt waarschuwen voor verslaving, leeftijdgrenzen stellen, handel verbieden, wijzen op gezondheidsproblemen, prijzen verhogen, het gebruik van deze middelen wordt er nauwelijks minder door. Gebruikers vinden altijd weer wegen om aan alcohol en drugs te komen.
Naast nicotine is alcohol de drug die de meeste schade toebrengt door het middel zelf. Langdurig gebruik van veel alcohol is slecht voor hart en bloedvaten, voor de maag, de alvleesklier, het zenuwstelsel. Denk in het laatste geval aan de ziekte van Korsakow, die door chronisch excessief alcoholgebruik kan ontstaan, waarbij het geheugen wordt aangetast en in een later stadium dementie tot gevolg heeft. Nederland kent ongeveer 750.000 alcoholisten. Hiertegenover staan ongeveer 30.000 harddrugverslaafden.

Wanneer genotsmiddelen – zowel alcohol als andere drugs- in grote hoeveelheden gebruikt worden of wanneer na veel en langdurig gebruik plotseling gestopt wordt, kunnen gebruikers in een toestand raken die erg op een psychose lijkt. Welke hoeveelheid schadelijk is, is moeilijk te zeggen, aangezien dat individueel bepaald is. Het werkt net zoals bij het gebruik van geneesmiddelen, daar reageren veel mensen ook heel verschillend op. Die toestand wordt een alcohol- of drugspsychose genoemd. Feitelijk is de benaming onjuist, omdat het hier om een vergiftiging van het brein gaat, die meestal een delier genoemd wordt. Het meest uitgesproken zie je dit effect bij tripmiddelen die ook wel hallucinogenen worden genoemd of andere middelen die een hallucinatie kunnen opwekken. Lysergide, LSD, of psylocibine (paddenstoelen) zijn daarvan de bekendste voorbeelden. Ook de huidige sterke weed (weed of wiet worden gemaakt van de hennepplant. De Latijnse naam voor die plant is Cannabis Sativa) is een krachtig middel dat de gevoeligheid van een psychose verhoogt. Van cocaïne is bekend dat mensen er erg achterdochtig van kunnen worden. Mensen met een aanleg voor psychoses zijn meestal gevoeliger voor de nadelige effecten van bovengenoemde middelen. Zo kunnen sommige gebruikers van genotsmiddelen dingen zien die er niet zijn. Je kunt je voorstellen dat voor mensen met een aanleg voor psychoses deze zintuigelijke waarnemingen nog meer vervormd worden, waardoor de verwarring compleet is.
Voor veel mensen met een psychotische aanleg is dus meer dan voorzichtigheid geboden bij het gebruik, omdat ze er - vaker dan mensen zonder die aanleg, -, verkeerd op kunnen reageren.”


Jellinek Advieslijn
Advies over alcohol of drugs nodig?
T 020 - 590 1515
ma t/m do van 15.00 - 17.00 uur



Share on Facebook Share on Twitter





Op de site van Jellinek kun je testen of je riskant gebruikt en of Jellinek je aanraadt om te minderen of te stoppen. Na het doen van de test krijg je onmiddellijk de uitslag. De test is een indicatie en geen diagnose. Voor een diagnose moet u naar uw huisarts of kunt u een afspraak maken met de Jellinek. Doe de test op: www.jellinek.nl