Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Het Ervaringsspel ‘Kies je weg’:
het kaartspel van Anoiksis om contact te maken

Patiëntenvereniging Anoiksis, voor en door mensen met de diagnose schizofrenie, heeft een kaartspel ontwikkeld, dat uitnodigt om ervaringen te delen met het hebben en herstellen van een psychose.

Dit spel heet ‘Kies je weg’ en stimuleert op een lichtvoetige manier een groepsgesprek. Met een groep van vier tot acht lotgenoten is het spel een prima manier om het ijs te breken voor een goed gesprek over je ervaringen, overlevingstrucs en toekomstplannen.

Anoiksis heeft twintig jaar ervaring met het organiseren van lotgenotencontacten voor mensen die de diagnose schizofrenie hebben gekregen. Zelf spreekt de vereniging sinds 2013 liever van het Psychose Gevoeligheid Syndroom (PSS, in het Engels Psychosis Susceptibility Syndrome), omdat dit beter de lading dekt van wat patiënten zelf ervaren.

Tijdens de meer dan honderdtwintig lotgenotenbijeenkomsten die Anoiksis jaarlijks organiseert worden tal van thema's besproken. De in al die jaren opgedane kennis van wat de belangrijkste thema's bij psychosegevoeligheid zijn, is gebruikt voor het ontwikkelen van het kaartspel. In 2011 en 2012 is het spel intensief getest in Anoiksis lotgenotengroepen en heeft verschillende aanpassingen ondergaan.

In 2012 is er een poule van ervaringsdeskundige spelleiders getraind. Zij gaan met workshops het land in om in behandelsettings, in woonvormen of herstelwerkgroepen het spel met de doelgroep te spelen. Zo maken patiënten met een psychosegevoeligheid kennis met wat Anoiksis-lotgenotencontact is en wat het je kan opleveren aan inzicht, tips en mooie persoonlijk herstelverhalen. Zoals een deelnemer aan het spel zei: ‘Ik heb begrepen dat je niet kan genezen van schizofrenie, wel is het zo dat je kan zorgen dat je geen psychose meer krijgt’.

Het Ervaringsspel kent vijf niveaus, zodat het gespeeld kan worden in groepen die elkaar maar pas kennen, tot in groepen die al langdurig met elkaar optrekken en ook de moeilijkere thema's kunnen bespreken. Uitgewezen heeft in de praktijk dat er veel gelachen kan worden tijdens het spelen van het spel. Maar het geeft ook ruimte de soms pijnlijke ervaringen met het hebben gehad van een psychose op een veilige manier met elkaar te delen. Je maakt contact en dat is winst.

Interesse gekregen in het Ervaringsspel? Neem vrijblijvend een kijkje op de website
www.anoiksis.nl/content/spelregels-kaartspel-kies-je-weg

Of bekijk het introductiefilmpje:
vimeo.com/55305307

Een workshop is eenvoudig te bestellen via spel@anoiksis.nl
Je krijgt bij het bestellen van een workshop (kosten 340,- euro) een exemplaar van het kaartspel om zelf met groepen vaker te spelen.


Maarten Muis, Anoiksis

Share on Facebook Share on Twitter