Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Werken aan je toekomst bij De Windroos

Bij De Windroos werken jongeren na hun behandeling voor psychische problemen aan hun toekomst. Na het ‘toekomsttraject’ stromen ze door naar een opleiding, studie of baan in de samenleving.

De vestigingen van De Windroos in Leiden en Amstelveen ademen een sfeer van huiselijkheid, gecombineerd met structuur die heel goed werkt voor de jongeren die hier een traject volgen. Er zijn verschillende trajecten mogelijk. Je kunt er bijvoorbeeld je ECDL (European Computer Driving Licence)-diploma halen, een keuze maken voor een opleiding of een studie volgen. De begeleiders van De Windroos helpen daarbij.

Onder begeleiding van een docent, studiebegeleider of loopbaanbegeleider werken de jongeren aan hun eigen herstel. Ze leren een leer- en werkritme opbouwen, krijgen weer zelfvertrouwen, ontwikkelen hun talenten en capaciteiten. Onderwijs is daarbij het middel. Na een traject van een tot drie jaar stromen ze door naar een vaste plek in de samenleving. Daarna kunnen deelnemers nog een jaar gebruiken maken van de steun die de begeleiders bieden.

Ontstaan
De Windroos is ontstaan uit een initiatief van enkele ouders van jongeren met een psychotische aandoening. Zij merkten dat er na de behandeling niets was voor verder herstel. Zij ontwikkelden de Windroosmethode: een omgeving waarin jongeren met gerichte steun en begeleiding weer aan hun toekomst kunnen werken.
In 2009 ontving De Windroos de Ria van der Heijdenprijs voor het innoverende concept. De vestiging in Amstelveen draaide toen al een jaar of zes. In 2009 startte in Leiden een tweede Windroos. En ook die is een succes: met 30 deelnemers zitten alle dagdelen vol en is er een wachtlijst.

Familie
Sommige jongeren wonen nog bij hun ouders, andere op zichzelf. Hun familie wordt niet standaard betrokken bij het traject. De jongere zelf is leidend. Dat hoort ook bij de leeftijdsfase van de deelnemers.
Voorwaarde voor aanmelding is dat een jongere gemotiveerd is. Het werkt niet als een jongere gestuurd wordt, bijvoorbeeld door ouders die vinden dat hun kind wat moet gaan doen.

Windrooskrant:
Jongeren komen tot bloei en tot rust. Veel trajecten zijn succesvol en leiden tot een plekje in de samenleving. Dat kan een vervolgstudie zijn of (vrijwilligers)werk. Bij De Windroos bepalen de deelnemers hun eigen richting.
Bij De Windroos kunnen jongeren terecht na hun behandeling voor depressie of angststoornissen. Voor mensen met autisme is dit traject minder geschikt. Jongeren met psychotische aandoeningen vormen de grootste groep.

Citaten uit de Windrooskrant:
Lucas: ‘Ik had altijd wel het idee dat ik geschiedenis wou studeren. Maar ik had natuurlijk twee psychosen achter de rug. Dat was in het begin heel lastig, want ze zeiden van de GGZ: misschien kan je wel nooit meer studeren. Misschien is dat wel veel te druk.’
Met hulp van De Windroos heeft Lucas onlangs zijn propedeuse gehaald. ‘Ik denk dat ik nog wel vier jaar aan het studeren ben. Uiteindelijk wil ik bij een ministerie in Den Haag ambtenaar worden, het liefst bij Buitenlandse Zaken. Dat is mijn doel.’

Jeroen: ‘Ik had een negatief beeld van mezelf, ook omdat ik een uitkering kreeg. Nu denk ik: er is me iets overkomen, ik ben heel ziek geweest en door de uitkering had ik wel geld en kon ik er juist weer bovenop komen. Nu ga ik weer verder met mijn leven.’

Voor meer informatie zie:
www.dewindroos.com
Share on Facebook Share on Twitter