Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Een stralende lach; mondverzorging

Het is vaak slecht gesteld met de gebitten van psychiatrisch patiënten.Tandarts Davy Pratasik, die al 25 jaar ervaring met deze patiënten heeft, schreef er samen met psychiater Dan Cohen, tandarts-epidemioloog Casper Bots en medisch bioloog Henk Brand een alarmerend artikel over. Wat veelbehandelaars niet weten is dat sommige medicijnen de kwaliteit en kwantiteit van het speeksel kunnen aantasten. En speeksel is essentieel voor een gezond gebit. Voorlichting aan zowel de behandelaars als aan de patiënten is een daarom een absolute must.


Oorzaken
Davy: ‘Ik zeg altijd: “Laat de psychiater of huisarts twee recepten voorschrijven, één voor medicatie en één voor de tandarts.”Want over het algemeen is het slecht gesteld met de mondgezondheid van psychiatrische patiënten.Vooral mensen met schizofrenie of een bipolaire of schizo-affectieve stoornis zitten in de gevarenzone; rotte tanden, tandvleesontstekingen, veel tandsteen en gescheurde mondhoeken zijn geen uitzonderingen. Gebits- en mondproblemen worden bij deze mensen aan de ene kant veroorzaakt door verminderde aandacht voor hun eigen gezondheid en gebrek aan professionele aandacht. Aan de andere kant is in veel gevallen medicatie van invloed op de kwaliteit en kwantiteit van het speeksel. En juist dat speeksel is van essentieel belang voor een gezond gebit. Het spoelt de mond, neutraliseert zuren uit voeding, herstelt het glazuur en doodt bacteriën. Ook de hoeveelheid speeksel is van belang voor de gezondheid van het gebit. In mijn praktijk heb ik een patiënt behandeld die al na zes maanden medicijngebruik een totaal verrot gebit had. Oorzaak: te weinig aanmaak van speeksel. Gebruikt iemand meer dan vier medicijnen tegelijk, dan krijgt hij het flink voor zijn kiezen. Lithium is veruit de grootste boosdoener. Al mijn cliënten die lithium slikken plus drie of meer andere medicijnen, gaan uiteindelijk richting een kunstgebit. Ook patiënten die pas 35 zijn. Een bijkomend probleem is dat mensen met een psychiatrische aandoening vaak weinig hinder van een ‘droge mond’ ondervinden, zeker als ze roken. Clozapine, dat ook vaak aan mijn cliënten voorgeschreven wordt, veroorzaakt juist weer veel speeksel. Dat wordt vaak als hinderlijk of ongemakkelijk ervaren, maar men heeft niet zo gauw door dat te veel speeksel ook bedreigend is voor de gezondheid van het gebit; de ph-waarde van dit speeksel is laag en omdat het uit de mond loopt beklijft het dus niet’

Wat kun je zelf aan je mondgezondheid doen?
Davy: ‘Preventie - op tijd beginnen met middelen die tandbederf tegen kunnen gaan - is natuurlijk het beste. Maar ook het allermoeilijkst, want goed zorgen voor jezelf schiet er nogal eens bij in bij mensen met schizofrenie. Soms hebben ze het niet eens in de gaten dat hun gebit achteruitgaat. Daarom is goede voorlichting het allerbelangrijkst. Behandelaars, verzekeringsmaatschappijen en niet in de laatste plaats de patiënten zelf moeten weten wat de bijwerkingen van medicatie kunnen zijn. Verder raad ik alle mensen met schizofrenie aan om vier keer per jaar naar de tandarts te gaan. Een goede tandartsverzekering is daarvoor onontbeerlijk (aanvullende verzekering). Het begin is er, maar we hebben nog wel een lange weg te gaan.’

www.speekselcentrum.nl

Met dank aan Davy Pratasik, tandarts en consulent in de psychiatrie



Share on Facebook Share on Twitter





Hier volgen enkele poetstips:
Trek bij het poetsen van de ondertanden de onderlip weg met duim en wijsvinger.

Plaats de borstel bij het poetsen van de kiezen aan de binnenkant van de onderkaak zonodig onder de tong. Zo bereikt u het beste de overgang van de kies naar het tandvlees.

Begin met de achterste kiezen. Dan kunt u die niet meer vergeten. Ga dan verder met de rest van de tandboog aan de binnen- en buitenkant.
Het maakt niet uit of u eerst de onderkaak poetst of de bovenkaak, maar houd steeds dezelfde volgorde aan.

Of u nu een gewone tandenborstel of een elektrische borstel gebruikt, reinig ook de ruimte tussen uw tanden en kiezen met flossdraad, tandenstokers of ragers. Kies de hulpmiddelen in overleg met uw tandarts of mondhygiënist.



Onderkaak.