Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Gezond eten gezond leven

Gezond eten is voor iedereen goed. Wie kent niet de ‘schijf van vijf’, hét hulpmiddel dat in één oogopslag laat zien hoe je gezond kunt eten. Het kan helpen om te bepalen of jouw huidige voedingsgewoonte bijdraagt aan een optimale gezondheid. Hele t.v. shows worden er- vaak tot groot vermaak van de kijkers - aan gewijd. En vaak denk je dan, dat gaat niet over mij. Bijvoorbeeld overgewicht en diabetes (suikerziekte) zijn groeiende gezondheidsproblemen bij de Nederlandse bevolking. 6,5 miljoen Nederlanders zijn te zwaar (matig tot ernstig overgewicht), dat is 41% van de totale bevolking. In het algemeen door een voeding die te calorierijk is (hierbij zijn overmatige vet-, suiker- en alcoholinname de grootste boosdoeners) en te weinig beweging. Het is vaak een hele klus om gezond en regelmatig te eten. Als er sprake is van psychische klachten kan dit soms nog moeilijker zijn. De psychische klachten nemen vaak al zoveel ruimte in beslag dat lichamelijke gezondheid er een beetje bij inschiet. Goed en gezond eten zou daarom onderdeel moeten uitmaken van de behandeling.

Maar hoe doe je dat nu, gezond eten? Als je bijvoorbeeld niet van koken houdt of niet gemotiveerd bent om zelf boodschappen te doen, hoe krijg je dan toch voldoende goede voedingsstoffen binnen?


Deze tips kunnen je vast van pas komen:

Kijk eens op de site van het Voedingscentrum www.voedingscentrum.nl. Daar staat veel nuttige informatie op over gezonde voeding. Je kunt lezen wat je dagelijks nodig hebt om fit en gezond te blijven. Je kunt eenvoudig berekenen of je een gezond gewicht hebt. Er staan ook makkelijke recepten op de site, ter inspiratie.
Je kunt mensen zoeken met wie je regelmatig samen wilt eten en koken. Om de beurt verzinnen jullie dan gezonde gerechten, die je samen gaat inkopen en bereiden. Nog gezellig ook.
Groenten en fruit zijn van belang om gezond en fit te blijven. Het eten van groente en fruit verkleint de kans op hart- en vaatziekten, helpen de bloeddruk te verbeteren en houden je op gewicht. Als je een éénpersoonshuishouden hebt is het soms lastig om kleine porties groenten en fruit in te slaan. Groente uit blik, pot of diepvries zijn prima alternatieven voor verse groente. Ze bevatten ongeveer evenveel vitamines. Bovendien is de bereidingswijze vaak veel eenvoudiger. Op de website www.verwerktegroente.nl staan handige recepten met groente uit blik, pot of diepvries.
Kant en klaar maaltijden zijn niet altijd even goed voor de gezondheid, omdat ze bijv. weinig groente en vezels bevatten. Of veel vet en zout. Kies daarom bij voorkeur voor een verse maaltijd die je zelf samenstelt. Om een gezonde maaltijd snel en makkelijk te bereiden kun je kijken op www.voedingscentrum.nl
Jaarlijks lopen ongeveer een half miljoen Nederlanders een voedselvergiftiging op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Door veilig om te gaan met je eten, voorkom je dat je ziek wordt.
Bron: www.voedingscentrum.nl


Share on Facebook Share on Twitter


De 5 regels van de Schijf van Vijf

1. Eet gevarieerd

2. Eet niet teveel en beweeg

3. Eet minder verzadigd vet


4. Eet veel groente, fruit en brood


5. Eet veilig