Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Cognitieve fitness - Fit voelen, fit denken


Dagelijkse bezigheden gaan je beter af als je je lichamelijk en geestelijk fit voelt. Je kunt bijvoorbeeld beter nadenken, plannen maken en oplossingen bedenken. Bewegen heeft een gunstig effect op de voedingsstoffen, 'neurotrofines' in het brein, waardoor het brein beter functioneert en je beter kunt denken.

Speciaal voor mensen met aanhoudende psychische klachten is er de training cognitieve fitness. Deze training is beschikbaar binnen diverse GGZ instellingen.
(Kijk op www.cognitievefitness.nl voor meer info)

  Deze training bestaat uit 3 elementen:
1. Lichamelijke inspanning - Kracht en conditieoefeningen etc.
2. Cognitieve uitdaging - Oefeningen om je hersenen aan het werk te zetten zoals puzzels of geheugenoefeningen
3. Ontspanning - Oefeningen om te relaxen
In groepsverband kun je gedurende 15 weken een training volgen, van 1,5 uur per week. Samen met de andere deelnemers werk je aan je lichamelijke en geestelijke conditie en leer je te ontspannen met behulp van ontspanningsoefeningen. Tijdens de training is er ook veel ruimte voor interactie met de andere deelnemers zodat je elkaar kunt stimuleren om door te gaan.

Manja van Wezep, bewegingswetenschapper aan het Trimbos instituut, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van deze training. Manja: “Het geheugen en de cognitieve flexibiliteit bleken na de training te zijn verbeterd. Daarnaast was de bloeddruk gedaald en waren de deelnemers lichamelijk actiever. Ook was er een lichte verbetering van de mentale gezondheid. Deelnemers reageerden erg enthousiast en gaven de training een dikke 8. Ze zaten beter in hun vel, voelden zich fitter en hadden meer energie. Daarnaast vertoonden ze minder uitstelgedrag en ze zagen minder op tegen het ondernemen van activiteiten. Deze positieve resultaten hebben er dan ook voor gezorgd dat we verder gaan met het door ontwikkelen van de training en het doen van vervolgonderzoek. De activiteiten hiervoor hopen we dit najaar op te kunnen starten.”

De trainingen worden gegeven door fysiotherapeuten of psycho-motorische therapeuten en bewegingsagogen, die hiervoor een speciale training hebben gevolgd.

Ben je geïnteresseerd? Vraag je begeleider naar de mogelijkheden bij jou in de buurt of kijk op
http://cognitievefitness.nl/index.php?id=trainers of
http://www.sbwu.nl/zorgaanbod/wat/werk-en-dagbesteding/cursussen-en-trainingen/cognitieve-fitness/

Bijvoorbeeld bij de SBWU, heb je een Indicatie Dagbesteding dan betaal je voor het hele programma €15, deelnemers zonder Indicatie Dagbesteding betalen €25. Voor dit bedrag krijg je ook jongleerballen, een fitness elastiek en het werkboek mee naar huis.


Met dank aan Manja van Wezep, Onderzoeksmedewerker Trimbos


Share on Facebook Share on Twitter


Tip van Manja van Wezep;
“Kies eens voor een nieuwe route, lopend of op de fiets, naar je werk of naar de supermarkt. Je ziet vast allemaal nieuwe dingen die de hersenen positief prikkelen.“